Демонстрантите откликнаха на призиви в интернет и сред тях имаше чиновници, полицаи, пожарникари, здравни работници.
"Това се случи спонтанно, събрахме се чрез социалните мрежи, чрез съобщения по мобилните телефони" обяснява Мигел Родригес, мадридски пожарникар на 21 години, който е свалил от униформената си риза отличителните знаци, за да дойде на демонстрацията, цитира го БГНЕС.

Протестиращите недоволстваха от премахването на коледните надбавки, от намаляване на помощите при безработица и от вдигане на ДДС.
Мерките за икономии на кабинета на Рахой целят да икономисат на бюджета 68.8 милиарда евро до 2015 г. Програмата включва увеличаване на ДДС, по-ниски обезщетения за безработица и премахването на коледния бонус за длъжностни лица, което означава една заплата по-малко през годината.

Протестиращите в Мадрид припомняха, че се налагат съкращенията на доходите на обикновените хора, но политиците не намаляват сътрудниците и съветниците. Някои припомняха, че със заплата на един съветник, може да се плати труда на четирима полицаи.

Испанското правителство е публикувало подробности по новите мерки, предаде същевременно Асошиейтед прес. В комюнике от петък министерството на икономика е посочила на сайта си, че правителство ще получи 34,4 милиарда евро от вдигане на данъците, а останалата част от сумата в пакета ще дойде от свиване на разходите.
В комюникето се посочва, че нови облагания за енергията ще бъдат обявени по-късно.


Германското списание "Шпигел" пише, че спасителният фонд на ЕС подготвя пакет от 100 милиарда евро за испанските банки, предаде Асошиейтед прес. Предвидено е в края на юли Испания да получи първото плащане в размер на 30 милиарда евро.
"Шпигел" се позовава на поверителен проектоплан, предоставен му от висш служител на Европейския механизъм за финансова стабилност.
Двайсет милиарда евро се предвижда да бъдат отпуснати за укрепване на испанските краткосрочни финансови средства, а 10 милиарда да бъдат запазени като финансов буфер при спешни ситуации в дългосрочен план. Според информацията на "Шпигел" до юни 2013 г. ще бъдат направени още три плащания, възлизащи общо на 45 милиарда евро. До 25 милиарда евро ще бъдат заделени за създаване на т.нар. "лоша банка" за изкупуване на труднопроваеми кредити. Засега не бе получен коментар на публикацията от Испанското министерство на финансите.